Icon
L,V:10-14, Mi:18-20, M,J:14-18
S,D: Inchis
Icon
0742 214 204
office@nicopromedic.ro
Icon
Piața Crucii nr. 6,
Colt cu str. Sava Petrovici, TM

” Aud dar nu inteleg „

Unul dintre primele lucruri pe care le observă persoanele cu hipoacuzie este „aud oamenii în regulă, dar nu înțeleg ce spun”.

Aceasta este o plângere consecventă a persoanelor care se confruntă cu efectele unei „pierderi auditive înclinate de înaltă frecvență”.

Ce se întâmplă și de ce atât de mulți au această reclamație?

Pierderea auzului implică nu numai urechile noastre, ci și creierul nostru: unde undele sonore sunt codificate de urechi și apoi traduse în cuvinte semnificative. În timp ce pierderea auzului se poate prezenta în diferite grade de severitate în diferite frecvențe, o progresie foarte frecventă a pierderii auzului urechii interne este pierderea auzului în frecvență înaltă.

În mod obișnuit, măsurăm auzul de la 250 la 8000 Hz. Persoanele cu pierderea auzului „de înaltă frecvență” nu au pierderi la frecvențe sub 1000 Hz (frecvențe cu tonuri joase), dar au rezultate anormale în intervalul 1000 până la 8000 Hz (frecvențe cu tonuri mai mari). Pierderea auzului de înaltă frecvență este una dintre cele mai frecvente variante ale pierderii auzului.

Semnalele vocale diferite produc frecvențe diferite!
Când examinăm semnale de vorbire umane, vedem că există sunete sau vocale mai joase (A, E, I, O și U) și sunete sau consoane mai înalte (S, F, Th, Sh, Ch, K, P și H) . Abilitatea de a auzi vocale în frecvențele cu tonuri inferioare ne dă senzația că auzim vorbirea, dar neputința de a auzi sunete înalte sau „consoane” este ceea ce compromite capacitatea noastră de a înțelege cuvintele complete. (Deci auzim, dar nu înțelegem.)

Frecvențele înalte în care apar consoanele sunt discriminarea diferitelor cuvinte. Când avem pierderea auzului de înaltă frecvență, pierdem capacitatea de a auzi sunetele „consoanelor” în mod eficient și, astfel, capacitatea noastră de a face diferența între cuvinte precum „Pisică” sau „Pălărie”.

Sunetele și literele cheie nu se aud clar!
Imaginați-vă că aveți o carte cu fiecare S, F, Th, Sh, Ch, K, P și H șters. Ați putea citi o parte din carte și înțelegeți o parte din ea, dar nu ați fi capabil să înțelegeți multe cuvinte și fraze cheie și, ca rezultat, să fiți provocat să o înțelegeți. Aceasta se întâmplă cu o pierdere a auzului de înaltă frecvență. Puteți auzi o parte din mesaj, totuși pierderea de frecvență ridicată a „șters” sunetele cheie sau literele necesare discriminării și înțelegerii.

Din fericire, pierderea auzului de înaltă frecvență poate fi de obicei ajutată cu un diagnostic adecvat și o amplificare adecvată. În plus, acum cu funcția de transcriere a noilor noastre proteze auditive Livio AI, puteți transcrie o conversație în text, pentru a vă asigura că nu mai pierdeți niciodată un cuvânt sau o frază.

Leave a Reply