Te-ai gândit vreodată cum alege creierul tău pe ce sunete să se concentreze în medii zgomotoase precum cafenele? Creierul tău face ceva uimitor cu sunetele primite – acordă prioritate celor cărora vrei să le acorzi atenție , de exemplu conversația cu prietenul tău de peste masă, și ignoră alte sunete neimportante, cum ar fi râșnița de cafea și conversațiile de la masa alăturată. Creierul face acest lucru folosind capacitatea sa de a localiza sursele de sunet, o abilitate cunoscută sub numele de conștientizare spațială auditivă. Conștientizarea spațială vă ajută să identificați corect locația surselor de sunet și vă permite să comunicați eficient în medii zgomotoase.
Acum imaginați-vă că nu puteți localiza de unde vine sunetul în mediul dumneavoastră. Ați auzi direcția de circulație? Ce zici de o alarmă de incendiu? Pierderea auzului, prin distorsionarea sunetelor, poate diminua conștientizarea spațială. Acest lucru explică de ce unul dintre caracteristicile pierderii auzului este întâmpinarea problemelor de a înțelege conversația în medii zgomotoase.
Indiciile acustice care decurg din modul în care undele sonore interacționează cu corpul, capul și urechile sunt dependente de direcție și creează un sentiment tridimensional al spațiului. Pentru a aprecia mai bine rolul auzului spațial, comparați experiența de ascultare a vizionării unui film de acțiune pe un telefon fără căști folosind un singur difuzor cu cea a auzirii efectelor sonore într-un cinematograf. Difuzoarele de sunet surround din teatru îmbogățesc foarte mult experiența auditivă. În mod similar, conștientizarea spațială îmbogățește experiența de ascultare pictând o imagine sonoră a mediului înconjurător.
Localizarea surselor de sunet este mult mai complexă decât localizarea vizuală a obiectelor. Oamenii sunt capabili să localizeze vizual obiecte încă de la vârsta de trei luni. Cercetătorii au descoperit că bebelușii pot selecta vizual și extrage informații din mediul lor; de exemplu, pot selecta cu precizie o mașină roșie dintre mai multe mașini verzi. În timp ce localizarea vizuală se bazează în primul rând pe care parte a retinei a fost stimulată, localizarea surselor de sunet este mai complexă. Este necesar ca creierul să folosească procesarea la nivel superior pentru a localiza diferitele direcții din care provin indicii sonore și, la rândul său, să codifice aceste informații în modele care pot fi înțelese.
Purtarea de aparate auditive poate afecta auzul spațial prin modificarea semnalelor acustice care indică direcția sunetului – în special diferența de când sunetul ajunge la fiecare ureche și intensitatea undelor sonore. Aceste indicii variază foarte mult în funcție de stilul aparatului auditiv pe care îl poartă un ascultător. De exemplu, aparatele auditive care stau în spatele urechii produc modificări foarte diferite, dependente de direcție, față de cele care se potrivesc în interiorul urechii.
Cercetătorii examinează îndeaproape modul în care indiciile spațiale sunt modificate de aparatele auditive pentru a se asigura că purtătorii sunt capabili să maximizeze conștientizarea spațială. Se alocă mult timp și atenție la detalii analizând complexitatea interacțiunilor undelor sonore și variațiile dependente de locație ale semnalului acustic. Analiza aprofundată a auzului spațial și a modului în care anumite stiluri de aparate auditive pot schimba semnalele auditive a condus la optimizarea locației microfonului, a dimensiunii și formei aparatelor auditive și a strategiilor de procesare a semnalului concepute pentru a crea o experiență de ascultare perfectă pentru purtătorii de aparate auditive.
Deci, ce înseamnă asta pentru tine? Dacă aveți un auz normal, conștientizarea spațială este ceva ce creierul face fără efort pentru tine tot timpul. În calitate de purtător de aparate auditive, puteți fi sigur că cercetătorii iau în considerare cu sârguință acest aspect al auzului împreună cu audibilitatea și înțelegerea vorbirii atunci când dezvoltă produse noi.