Icon
L,V:10-14, Mi:18-20, M,J:14-18
S,D: Inchis
Icon
0742 214 204
office@nicopromedic.ro
Icon
Piața Crucii nr. 6,
Colt cu str. Sava Petrovici, TM

Cum să le spui altora despre pierderea ta de auz

„Este zgomot aici.”

„Vântul este foarte puternic.”

„Telefonul tău continuă să se intrerupă și să-ți scadă vocea.”

„Poți să nu mai mormăi, te rog?”

Cu toții am folosit aceste scuze înainte și am învățat cu toții că, în continuare, ele chiar nu ne fac bine. Să recunoști că ai o pierdere a auzului nu ar trebui să fie jenant, dar pentru mulți este și să le spui altora că nu auzi bine poate fi dificil. Și la fel cum i-ai vorbi șefului tău diferit decât ai face față de persoana semnificativă, a-i spune unei persoane că ai o pierdere a auzului poate varia în funcție de ceea ce înseamnă persoana respectivă pentru tine.

Iată câteva sfaturi pentru a le spune oamenilor din viața ta că ai deficiență de auz și cum poți lucra împreună pentru a profita la maximum de relațiile tale.

Familie si prieteni

Oamenii de care ești cel mai apropiat pot fi cei mai dificili să le admiti o problemă, dar vor fi și cei care o vor observa înaintea oricui. De fapt, prietenii și familia dvs. vor fi probabil cei care vă vor identifica pierderea auzului înaintea dvs. Problema cu acest grup este că aceștia pot acționa ca avocați, împingându-te la cabinetul medicului sau să încerce aparatele auditive înainte de a fi tu pregatit. Poate că ai nevoie de aparate auditive, poate că nu. Ideea este că tu ești cel care trebuie să le poarte și trebuie să trăiești cu ele. Deci, până la urmă, tot ce contează este că trebuie să fii tu cel care este pregătit.

Explicați-le cu calm că da, aveți dificultăți de auzit, dar că trebuie voi trebuie să fiți cel care cere ajutor. Dacă nu sunteți pregătit pentru aparate auditive, sugerați modalități prin care acestea vă pot ajuta să le auziți și să le înțelegeți mai ușor. Dacă sunteți gata să luați în considerare protezele auditive, atunci cereți pe cineva să vă însoțească atunci când mergeți la cabinet. Acea persoană va fi un pilon grozav de sprijin și vă va ajuta de fapt pe dumneavoastră și pe furnizorul dumneavoastră să obțineți cea mai bună imagine generală a modului în care pierderea auzului vă afectează stilul de viață.

Partenerul de viaţă

Când sunteți într-o relație cu cineva, indiferent dacă relația este nouă sau durează de treizeci de ani, pierderea auzului poate avea un impact semnificativ asupra modului în care comunicați, exprimați sentimentele, faceți față situațiilor dificile și chiar poate afecta dragostea. A fi deschis și sincer cu cealalta persoana este cheia pentru a păstra pacea în relația ta. Dacă partenerul tău suferă și el/ea de o pierdere a auzului, poate fi mai ușor să-ți explici propria pierdere și s-ar putea chiar să creați o legătură cu dificultățile comune. Dacă partenerul tău are un auz normal, cel mai bine este să-i spui cât mai curând posibil.

Mergeți la un restaurant liniștit, petreceți o seară de film acasă sau faceți o plimbare într-un parc liniștit și explicați-i partenerului ce sunete sunt greu de auzit, ce medii sunt greu de auzit, ce sunete sau zgomote fac dificilă înțelegerea vorbirii și ce poate face el sau ea pentru a facilita acest lucru. Deși la început s-ar putea să vă fie jenă să-i spuneți partenerului despre pierderea auzului, acest lucru îl va face mai conștient de auzul și sentimentele dvs. și veți fi mai puțin probabil să întâlniți conflicte din cauza lipsei unui cuvânt sau a unei expresii.

Colegi/șef

Probabil că petreceți mai mult timp la serviciu decât acasă, așa că asigurați-vă că colegii și șeful sunt conștienți de pierderea auzului, este cheia performanței la locul de muncă și a interacțiunilor la locul de muncă. Trageți-vă șeful deoparte pentru 10-20 de minute sau programați o cafea împreună într-o dimineață. Asigurați-vă că aveți toată atenția sa și explicați cum pierderea auzului vă afectează locul de muncă și ce poate face atat el cat și ceilalți pentru a vă ajuta.

Făcându-ți timp să te așezi și să-i spui șefului tău dificultățile cu care te-ai putea întâmpina și să faci sugestii pentru a le depăși, îți va ușura munca și te va împiedica să ai necazuri accidental, deoarece este posibil să fi ratat un punct important într-o întâlnire.

Colegii tăi devin rapid prietenii tăi, așa că cel mai bine este adesea să le spui odată ce începi să lucrezi cu ei. Veți interacționa zilnic și va trebui să vă bazați și să aveți încredere unul în celălalt pentru a îndeplini sarcinile și sarcinile cheie. Explicați-le ce sunete și cuvinte sunt greu de înțeles pentru dvs. și în ce medii sunt greu de auzit.

Străini

Acest grup poate fi cel mai ușor sau cel mai greu de explicat o pierdere a auzului.

Dacă persoana este un străin „de serviciu”, cel mai bine este să-i spuneți imediat despre pierderea auzului, mai ales dacă aceasta este singura dată când veți vorbi față în față. Dacă nu vă simțiți confortabil să faceți acest lucru, luați în considerare să cereți șefului dvs. înainte de a vă întâlni cu această persoană să-i explice că aveți probleme cu auzul și să sugereze modalități de a vă adapta cel mai bine. Necunoscuții care au legătură cu locul de muncă pot fi clienți sau directori și, deși sunt de obicei oameni pe care nu îi vezi des, cuvintele lor sunt adesea cele mai importante de auzit. Este mai bine să fii direct cu privire la pierderea auzului, astfel încât să poți avea cea mai bună șansă de a înțelege ce spun ei și să nu simți că te afli pe o altă pagină sau că te străduiești să ții pasul cu toți ceilalți.