Icon
L,V:10-14, Mi:18-20, M,J:14-18
S,D: Inchis
Icon
0742 214 204
office@nicopromedic.ro
Icon
Piața Crucii nr. 6,
Colt cu str. Sava Petrovici, TM

Întrebări frecvente despre Auriculoterapie

Ce este Auriculoterapia?
Auriculoterapia este similară cu acupunctura urechii, dar fără ace. Auriculoterapia stimulează prin puncte specifice urechii cu un instrument special, Stim Plus Pro. Tratamentul este practic fără durere.


Auriculoterapia este acceptată de medicina convențională occidentală?
În timp ce acupunctura urechii a fost practicată în Asia de peste 2.000 de ani, iar auriculoterapia a fost utilizată în Europa continentală în ultimii 40 de ani, ea a fost luată în considerare doar recent de majoritatea medicilor din Statele Unite. Majoritatea medicilor nu au informații suficiente despre auriculoterapie pentru a face un comentariu informat cu privire la eficacitatea acesteia. În noiembrie 1997, un grup de consens al Institutelor Naționale de Sănătate din SUA a dat aprobarea condiționată a practicii acupuncturii. Acestea au inclus o evaluare a acestor studii care au susținut utilizarea acupuncturii urechii pentru ameliorarea durerii și tratamentul dependenței. Pe măsură ce se acumulează mai multe cercetări privind eficacitatea auriculoterapiei, este de așteptat ca și mai mulți medici să recunoască beneficiile auriculoterapiei.


Care este rolul endorfinelor în auriculoterapie?
Endorfinele, molecule endogene de morfină care ameliorează durerea într-un mod similar cu substanțele chimice opioase externe, au fost utilizate ca o explicație a modului în care auriculoterapia servește pentru ameliorarea durerii. Atât cercetările pe animale, cât și studiile la om au arătat că stimularea punctelor de acupunctură a urechii pare să provoace eliberarea sistematică de endorfine. Administrarea antagonistului opiaceului naloxonă blochează parțial analgezia produsă fie prin auriculoterapie, fie prin acupunctură.


Ce condiții de sănătate sunt cele mai ajutate de auriculoterapie?
Deoarece fiecare parte a urechii externe se conectează prin reflexele la distanță ale microsistemului la fiecare parte a corpului, o mare varietate de probleme de sănătate sunt ameliorate prin auriculoterapie. Aproape toate condițiile de sănătate pot fi afectate într-o anumită măsură prin stimularea punctelor urechii reactive. Cele mai frecvent raportate utilizări ale auirculoterapiei au fost pentru controlul durerii cronice, detoxifierea de la droguri dependente, ameliorarea greaței și reducerea hipertensiunii.


Cum afectează Auriculoterapia abuzul de droguri?
La fel ca în cazul controlului durerii, explicațiile pentru eficacitatea auriculoterapiei în facilitarea reducerii abuzului de droguri derivă atât din perspectiva conceptualizării neurologice occidentale, cât și din perspectiva tradițională a medicinei orientale. Primele dovezi ale puterii auriculoterapiei în reducerea poftei de substanță a dependenților de droguri au venit de la H.L. Wen din Hong Kong în anii 1970 și au fost extinse de către Dr. Michel Smith, un medic care practică medicina orientală în New York City. Punctul pulmonar de pe ureche utilizat pentru ameliorarea tulburărilor de dependență se spune că afectează energia detoxifierii pulmonare. O explicație neurologică occidentală a detoxifierii medicamentelor cu auriculoterapie se bazează pe observația că zona concha a urechii care este utilizată pentru tratarea problemelor de dependență reprezintă controlul sistemului nervos autonom prin nervul vag și prin hipotalamusul creierului.


Cum sunt ameliorate alte afecțiuni prin auriculoterapie?
Prin facilitarea unui echilibru de energie în întregul macrosistem al corpului sau prin corectarea centrelor reflexe patologice din creier, stimularea microsistemului de acupunctură auriculară poate duce la o stare homeostatică prin care este învățată orice formă de stres sau durere. Stimularea punctelor reflexe specifice urechii care corespund unei anumite părți a corpului duce fie la o reducere a excesului de stimulare, fie la o îmbunătățire a activității diminuate a regiunii afectate. Efectul general al auriculoterapiei este de a crea o stare mai echilibrată pe tot corpul.


Tratamentele pentru auriculoterapie sunt acoperite de asigurări de sănătate?
Indiferent dacă sunt rambursate tratamentele pentru auriculoterapie, furnizorii de servicii medicale sau HMO depind atât de tipul de licență al medicului, cât și de acoperirea asigurării de sănătate a clientului. De cele mai multe ori tratamentele de Auriculoterapie sunt contra cost.


Cât durează beneficiile auriculoterapiei?
Gama de răspunsuri la o ședință de auriculoterapie este destul de variată, dar este obișnuit ca un pacient care suferă de dureri severe să observe o reducere ușoară până la marcată a plângerii sale chiar în prima sesiune. Această reducere a experienței lor de durere se poate îmbunătăți, de fapt, pentru următoarele câteva ore după tratament, dar beneficiile încep adesea să scadă la câteva zile după primul tratament. Cu fiecare tratament succesiv, gradul de ameliorare a durerii devine, de obicei, din ce în ce mai proeminent, iar durata ameliorării durerii se extinde progresiv de la câteva zile la câteva săptămâni. Odată cu renunțarea la fumat și detoxifierea medicamentelor, beneficiile auriculoterapiei pot dura câteva zile după doar unul sau două tratamente cu auriculoterapie.


Câte sesiuni de tratament sunt necesare pentru a ajuta pacienții?
Nu există un număr stabilit de tratamente pentru orice afecțiune de sănătate tratată prin auriculoterapie, dar este frecvent ca severitatea majorității afecțiunilor să fie redusă moderat cu patru până la șase ședințe, și foarte ușurat de opt până la doisprezece sesiuni.


De câte ori pe săptămână se oferă tratamente?
Pacientul începe de obicei de 3 ori pe săptămână în prima săptămână.


Cât durează o sesiune tipică de tratament?
Un tratament tipic este de 20 de minute.


Care sunt contraindicațiile pentru auriculoterapie?
Singurele contraindicații pentru Auriculoterapie este tratarea unei plăgi deschise pe ureche.