La început, pierderea de auz nu pare gravă sau poate părea temporară. Poate apărea ca un piuit sau bâzâit în ureche atunci când pleci dintr-un local zgomotos, de la un concert sau de pe stadion. Chiar dacă simptomele dispar, ia măsuri să-ţi protejezi auzul pe viitor. Odată ce se produce o leziune, pierderea auzului devine ireversibilă.

Ai grijă de auzul tău

Sistemul auditiv are o structură delicată. Urmează câţiva paşi simpli pentru protejarea auzului tău. Poţi preveni pierderea de auz cauzată de zgomot sau corpuri străine.

Cum să te protejezi de zgomot:

  • Ia aminte la zgomotul de la serviciu. Dacă nivelul sunetului depăşeşte 85 dB SPL (nivel de presiune sonoră), redu nivelul său purtand antifoane pentru a-ţi proteja urechile.
  • Dă mai încet televizorul, sistemul audio sau iPod-ul. Redu sonorul dacă foloseşti căşti aşezate în canalul urechii.
  • Ai grijă să nu dai prea tare radioul maşinii pentru a compensa zgomotul creat de motor sau de vânt.
  • Poartă antifoane speciale când mergi la concerte rock sau în cluburi de noapte. Ia o pauză pentru a permite urechilor tale să se poată odihni. Nu sta lângă boxe.
  • Dacă foloseşti utilaje sau aparate zgomotoase, poartă căşti sau antifoane pentru protecţie.

Pentru a preveni afecţiunile cauzate de un corp străin:

  • Nu folosi vata pentru a-ţi proteja urechile. Poţi împinge cerumenul în canalul urechii spre timpan, producând o creştere a secreţiei de cerumen sau rănirea timpanului.
  • Nu-ţi introduce degetele, beţişoare cu vată sau alte obiecte în canalul urechii. Poţi împinge cerumenul şi mai adânc în ureche şi îţi poţi răni interiorul urechii.
  • Nu te spala cu apă murdară, deoarece poţi face diverse infecţii ale urechii.

Niveluri de expunere la zgomot

Expunerea zilnică la zgomot creşte riscul de apariţie a unei probleme de auz. Cercetătorii măsoară expunerea zilnică la zgomot prin combinarea nivelului de zgomot cu perioada expunerii la un anumit tip de zgomot.

Ştii care este gradul tău de expunere zilnică la zgomot?

Fie ca  lucrati intr-un mediu zgomotos sau doar  doriti sa aflati mai multe despre modalitatile in care va puteti proteja auzul,  nu ezitati sa ne contactati. Echipa de audiologi NicoProMedic va sta la dispozitie pentru consiliere si pentru a va raspunde la intrebari.

dbmeter

Va invitam, de asemenea sa va informati cu privire la solutiile de protectie care exista si pot fi personalizate pentru fiecare individ sau mediu sonor in parte.

Sursa: starkey.ro

Leave a Comment